Kultura aneb co daly Rakousy světu

Kultura patří k Rakousku stejně jako ryba k vodě. Země má tak bohaté kulturní dějiny, že se o tom píší celé knihy. Vídeň byla po dvě staletí na vrcholu a udávala tón celé Evropě. Rakousko má tradici divadel, kabaretů a kulinářskou stránku země jistě netřeba připomínat. Národ kavárnických elegánů, Sacher dortu a vídeňské mokky.

Hudba

Země klasiků, kteří zde mají silné slovo do dnešních dnů. Málokterá země na světě se může chlubit tolika hudebními velikány jako Rakousko. Wolfgang Amadeus Mozart,  jeden z největších hudebních géniů všech dob, se narodil i zemřel v Rakousku. Dále jsou s touto zemí spojeny postavy jako otec klasické symfonie Joseph Haydn, lyrický bůh a velký poeta Franz Schubert, Johann Strauss starší, tvůrce Vídeňského valčíku či Johann Strauss mladší, „král valčíku“.

I moderní časy nesou otisky slavných osobností populárního nebe. Největší slávy dosáhl Hans Hölzl alias Falco. Pro Rakousko je i typická kombinace klasického s populární hudbou. Vedle toho existují také jednotlivé písně, které jsou dodnes věhlasné. Za jmenování stojí například Vánoční píseň „Tichá noc, svatá noc“ nebo na citeru hraná titulní píseň k filmu „Der dritte Mann“ od Antona Karase.

Výtvarné umění

Okolo roku 1900 zažívala Vídeň nejslavnější éru v malířském umění. Umělci jako  Oskar Kokoschka, Egon Schiele nebo Gustav Klimt přivedli Rakousko na vrchol renesance výtvarného umění. Polovina dvacátého století se nesla ve znamení Vídeňské školy fantastického realismu, na níž jsou ve Vídni četné reminiscence v podobě bláznivých výtvorů hlavního protagonisty této éry Friedensreicha Hundertwassera.

Surrealismus padesátých let 20. století byl následován tzv. vídeňským akcionismem na pomezí divadla a výtvarného umění. Tuto epochu reprezentují umělci jako Hermann Nitsch, Otto Muehl, Günter Brus nebo Rudolf Schwarzkogler.

Věda

Na počátku 20. století bylo Rakousko jedním z hlavních center vědy a výzkumu. Zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda jistě netřeba představovat. Mezi další geniální myslitele patří otcové kvantové fyziky Wolfgang Pauli a Erwin Schrödinger, objevitel benzolu Johann Josef Loschmidt a objevitel krevních skupin Karel Landsteiner.

K významným výzkumníkům počítáme vynálezce Viktora Kaplana nebo Ludwiga Boltzmanna. Neopomenutelný je Ferdinand Porche, nesmrtelný zakladatel luxusní automobilky. Z významných ekonomů lze zmínit Augusta von Hayek nebo Carla Megera.

Pokračujte na:
Dovolená.cz